Σύλλογος Αγάπης “ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΜΝΟΥ” – ΚΑΡΠΑ

Μια μέρα ήρθε μία δασκάλα στην τάξη μας για να μας ενημερώσει πως ήρθε να μας επισκεφτεί ένας σύλλογος για να μας μάθει πρώτες βοήθειες και συγκεκριμένα ΚΑΡΠΑ. Εγώ και η τάξη μου ανυπόμονα κατεβήκαμε τις σκάλες και αμέσως βρήκαμε τις θέσεις μας: Όσο περιμέναμε να ξεκινήσουμε συζητούσα με και πρίν το καταλάβουμε αρχισαμε!
Αρχικά μας συστήθηκε μια κυρία. Το όνομά της είναι Ελένη και ήταν η υπεύθυνη του συλλόγου. Στη συνέχεια μας ανέφερε δύο περιστατικ;a στα οποία ήταν παρούσα. Το ένα ήταν επεισόδιο πνιγμού και το άλλο μία ανακοπή καρδιάς. Και στα δύο κατάφερε να σώσει τα παιδιά καθώς ήξερε πρώτες βοήθειες.
Έπειτα αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να τρώμε (αργά και προσεκτικά), να μην παίζουμε ενώ μασάμε την τροφή και να έχουμε σωστή στάση στο σώμα μας. Ακόμα, μας είπε ότι πρέπει να προσέχουμε στον τρόπο που καθόμαστε όταν παίζουμε βιντεοπαιχνίδια.
Όσα μας έλεγε ήταν απίστευτα ενδιαφέροντα και όλοι κοιτούσαμε με προσοχή. Η συνέχεια ο ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Μας έδειξε φωτογραφίες και βιντεάκια με τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφερθούμε όταν δούμε κάποιον να χρειάζεται βοήθεια λόγω πνιγμού αλλά και όταν εμείς πνιγόμαστε και είμαστε μόνοι μας, πως πρέπει να αντιδράσουμε. Μας έδειξε ακόμα πως προετοιμαζόμαστε για να κάνουμε ΚΑΡΠΑ σε κάποιον και πως την κάνουμε, κάναμε και πρακτική εξάσκηση πάνω σε σιλικονένιες κούκλες. Δε χορταίναμε να την ακούμε να μιλάει και να μας εξηγεί όλα όσα ξέρει για τις πρώτες βοήθειες.
Στο τέλος μας είπε κάτι που ακόμα και τώρα το σκέφτομαι. Ότι το κορίτσι που κάποτε έσωσε με ΚΑΡΠΑ (και το είπε στην αρχή) ήταν η κόρη της που τελικά δεν τα κατάφερε και έφυγε πριν καιρό απ’ τη ζωή.
Στη μνήμη του κοριτσιού της κάνει όλη αυτή τη μεγάλη προσπάθεια ώστε να ενημερωθούν όσο περισσότερα παιδιά μπορούν για τις πρώτες βοήθειες. Εύχομαι με όλη μου τη καρδιά να το καταφέρει!

Δήμητρα Καλ……….ου (μαθήτρια ΣΤ τάξης)

About Πηλιανίδης Γιώργος

avatar

Δάσκαλος του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης ...