Ο δίκαιος ξεσηκωμός των νέων

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα κάστρο που το κατοικούσε ένας εγωιστής βασιλιάς, που δεν ασχολιόταν καθόλου με τους υπηκόους του. Μερικά παιδιά με αρχηγό το Γιάννη των αγοριών και τη Θεανώ των κοριτσιών,  πήγαν να βρουν τον βασιλιά να του πουν τα αιτήματά τους.

Ο βασιλιάς όμως ήταν πολύ γκρινιάρης. Όσο και να προσπαθούσαν οι μαθητές να τον απασχολήσουν έστω για λίγο, δεν τα κατάφερναν. Τα πράγματα ζωήρεψαν πολύ και ο βασιλιάς έστειλε την φρουρά του. Ο Ιγνάτιος κατέληξε στη φυλακή. Τα παιδιά όμως δε το έβαλαν κάτω. Δεν μπορούσαν να αφήσουν το φίλο τους αβοήθητο. Τότε ξέσπασε μεγάλη μάχη μεταξύ των μαθητών και των στρατιωτών. Στο τέλος ο Ιγνάτιος ελευθερώθηκε.

Τώρα όλοι οι μαθητές είναι αποφασισμένοι πως πρέπει οπωσδήποτε να δουν τον βασιλιά. Επειδή τα πράγματα είναι δύσκολα παίρνουν και την κυρία τους, για  να τα βοηθήσει. Τελικά όλες οι τάξεις του σχολείου είναι έξω από το κάστρο και έτυμες για ξεσηκωμό..

Ο Δημήτρης πολεμάει με 200 μαθητές, ο Γιάννης με 300, ο Ραφαήλ με 300 και ο  Τιμόθεος με 200.?. Για όπλα έχουν μεγάλα μολύβια με χοντρό ξύλο πολύ καλά ξυσμένα που τρυπάνε πολύ. Όταν αρχίζουν να παίρνουν το πάνω χέρι  φεύγουν  γιατί  όλοι  κουράζονται, και αν είναι  κουρασμένοι  δεν  μπορούν  να κάνουν  τίποτα.

Ο βασιλιάς συνεργάζεται με τη χούντα για να μπορέσει να ελέγξει τον ξεσηκωμό των νέων. Όταν η Χούντα έρχεται, η ομάδα των αγοριών μαζί με τους αρχηγούς τους και τον λοχαγό αντιστέκεται. Ο Ραφαήλ με τους 300 μαθητές της ομάδας του επιτίθεται από το πίσω μέρος. Με αυτή την τεχνική καταφέρνουν και περικυκλώνουν τον εχθρό και έτσι το μισό κάστρο πέφτει στα χέρια των μαθητών μαζί με όλη τη χούντα. Ο βασιλιάς βλέποντας ότι η χούντα δεν μπορεί να ελέγξει τον ξεσηκωμό βγάζει τους στρατιώτες του. Τα πυρομαχικά όμως τελειώνουν και πολλοί μαθητές τρέχουν γρήγορα στο σχολείο για να πάρουν και άλλα. Οι στρατιώτες του βασιλιά καταφέρνουν τότε να φυλακίσουν  τους αρχηγούς των  αγοριών.  Η ομάδα του Ραφαήλ επιτίθεται στη φυλακή και οι άλλοι μαθητές  από το πίσω μέρος του κάστρου με αρχηγό τον Τιμόθεο ώστε να περικυκλώσουν τους στρατιώτες. Φτάνουν στη φυλακή και ελευθερώνουν τους φυλακισμένους. Όλοι είναι καλά και η μάχη συνεχίζεται.

Με όλα αυτά δεν άντεξε ο βασιλιάς, νευρίασε τυφλώθηκε από τον κακό του εαυτό. Εκείνη την στιγμή όλοι πολεμούσαν. Πήρανε το μισό κάστρο. Τίποτα δεν έγινε στο συμβούλιο που έκαναν οι μαθητές. Κατέληξε στο να συνεχίσουν το ίδιο βιολί. Οι μισοί αρχηγοί πήραν καράβια και πολέμησαν από την θάλασσα. Έφτασαν με τα πλοία στην τάφρο του κάστρου και μαζί με τους αρχηγούς που πολεμούσαν από την στεριά κατάφεραν να καταβάλουν και άλλο μέρος του κάστρου. Έμεινε μόνο ένα μικρό σημείο?. ο θρόνος του βασιλιά. Και τους έμειναν μόνο οι τελευταίοι στρατιώτες της φρουράς του βασιλιά.  Ήταν  βράδυ όμως και όλοι είχαν κουραστεί. Έτσι πήγαν να φάνε και να κοιμηθούν.  Μόνο η βραδινή σκοπιά ήταν σε επιφυλακή.

Όταν ξημέρωσε είχαν πολλή δουλειά. Όσοι ήταν στην κατασκοπεία ανακάλυψαν ότι ο βασιλιάς είχε ένα κόκκινο αυγό που μπορούσε να κάνει θαύματα και σκόπευε τώρα αμέσως να τους εξαφανίσει. Ο Τρύφωνας ο φαφαγάλος, ο γελωτοποιός της παρέας, πέταξε και με μια γρήγορη κίνηση του το πήρε. Χτύπησε όμως ο συναγερμός και τότε η τελική μάχη άναψε για τα καλά. Του βασιλιά του έμειναν χίλιοι στρατιώτες. Μα του Γιάννη και του Ραφαήλ η στρατιά πού ήταν; Επιτέθηκαν τελευταίοι και τα κατάφεραν, τους νίκησαν όλους. Πώς τα  κατάφεραν; Τα κατάφεραν επειδή οι άλλοι  μαθητές τους είχαν κουράσει πολύ. Και ο βασιλιάς ξέφυγε και πήγε σε μια έρημη καλύβα. Δεν είδε ότι ο κατάσκοπος Αντώνης τον είδε και το είπε στους άλλους και από στιγμή σε στιγμή θα τον τσάκωναν. Τα παιδιά τον περικύκλωσαν και ευχήθηκαν στο αυγό να μπει ο βασιλιάς μέσα σε αυτό. Τότε έβγαλαν κανόνα να μην υπάρχουν βασιλιάδες  και  συμφώνησαν  όλοι οι μαθητές.

ΤΕΛΟΣ α επεισοδίου
Το αφιερώνω στη δασκάλα μου κυρία Δέσποινα Παράσογλου και στη συγγραφέα Άννα Κωσταλλά
Επίσης σε όλο το Γ2.
ΙΩΑΝΝΗΣ-ΧΑΡΙΣΙΟΣ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ

About Δέσποινα Παράσογλου

avatar

Δασκάλα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης ...