Συμμετοχή του 1ο Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης με 6 έργα στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση (ΕΛΛΑΚ 2023-2024)

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης συμμετείχε στον 6ο Διαγωνισμό ΕΛΛΑΚ 2023-2024 με 6 έργα:

  • 2 υποβλήθηκαν από το σχολείο μας (“Διαλογή Ανακύκλωσης με Α.Ι.” και “Προσομοιωτής σεισμών και σεισμογράφος”)
  • 4 σε συνεργασία με το 4ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας (“Φυσικές Καταστροφές: Σεισμός, Ανεμοστρόβιλος, Πλημμύρα, Πυρκαγιά”)

Τα έργα που εκπονήθηκαν σε συνεργασία με το 4ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας παρουσιάστηκαν, στο πλαίσιο της διάχυσης, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στις 12 Ιουνίου 2024 στου χώρους του Νηπιαγωγείου, όπου παρευρέθηκαν γονείς και μαθητές του 4ου Νηπιαγωγείου Ευκαρπίας και του 1ου Δ.Σ. Πολίχνης.

ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ\ΤΡΙΩΝ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΟΛΙΧΝΗΣ:

  • Παπαδόπουλος Παναγιώτη
  • Τανούλης Θεμιστοκλής
  • Μαυρίδης Ιορδάνης
  • Ηλιάδης Σπύρος
  • Πολλαετίδου Ειρήνη
  • Παυλή Πολυξένη
  • Χατζέβ Σοφία

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

  • Χαράλαμπος Δουβλετής ΠΕ86 (1ο Δ.Σ. Πολίχνης)
  • Γιαννούλα Καπλάνη ΠΕ60 (4ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας)
  • Μητσάκη Δέσποινα ΠΕ60 (4ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας)
  • Στέφου Χριστίνα ΠΕ60 (4ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας)
  • Σιαμάτρα Χριστίνα ΠΕ60 (4ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας)

Η ομάδα ρομποτικής του Νηπιαγωγείου μας για το συγκεκριμένο ακραίο καιρικό φαινόμενο – αυτό του ανεμοστρόβιλου – αποτελείται από τους/τις 18 μαθητές/τριες του 4ου Τμήματος του 4ου Νηπιαγωγείου Ευκαρπίας και της της Ε΄και ΣΤ΄τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης. Η κάθε ομάδα παιδιών αναλαμβάνει να ολοκληρώσει μέρος της εργασίας. Οι μαθητές/τριες του Νηπιαγωγείου αναλαμβάνουν να φτιάξουν τις πίστες με φυσικά υλικά και να προγραμματίσουν συγκεκριμένες αλγοριθμικές διαδρομές με τον ανάλογο εξοπλισμό και σύμφωνα με το σενάριο. Οι μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου αναλαμβάνουν να φτιάξουν την προσομοίωση και τον προγραμματισμό του ανεμοστρόβιλου με τον εξοπλισμό της ρομποτικής.

Οι μαθητές/τριες κάθε σχολείου χωρίζονται σε μικρότερες ομάδες, δουλεύοντας ομαδοσυνεργατικά, όπου η καθεμιά είναι υπεύθυνη για ένα επιμέρους τμήμα της εργασίας.

Ο/Η υπεύθυνος/η εκπαιδευτικός τόσο του Νηπιαγωγείου, όσο και του Δημοτικού Σχολείου αναλαμβάνει να προετοιμάσει τους μαθητές/τριες στην χρήση των απαιτούμενων εξαρτημάτων και τον προγραμματισμό τους, αναθέτει τις εργασίες κάθε υπο-ομάδας και επιβλέπει την πορεία της εργασίας, δρώντας ενισχυτικά, υποστηρικτικά και βοηθητικά σε κάθε στάδιο της υλοποίησής τους.

Οι μαθητές/τριες του Νηπιαγωγείου εργάζονταν στις τάξεις τους, αλλά και σε έναν ειδικό χώρο που είχε διαμορφωθεί ως Εργαστήριο Πληροφορικής για τις ανάγκες του έργου. Ακόμη, εργάζονταν με τους γονείς τους στο σπίτι, ειδικά στην προετοιμασία και την συλλογή πληροφοριών μέσω διαδικτύου για το ακραίο καιρικό φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου, όπως επίσης και κατά τη διάρκεια ,όπου υπάρχει συνεχής αλληλεπίδραση μεταξύ σχολείου και οικογένειας για την εμπέδωση και καλλιέργεια της νέας γνώσης.

Οι μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου είτε εργάζονταν στο εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου, μετά το πέρας των μαθημάτων, είτε παίρνουν τα υλικά στο σπίτι τους και δουλεύουν αυτόνομα ή και ομαδικά.

Η συνεργασία και επικοινωνία των ομάδων κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου πραγματοποιείται ομαδοσυνεργατικά ανά σχολείο και με διαδικτυακές συναντήσεις μεταξύ των παιδιών του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου, μέσω Webex.

1. Διαλογή Ανακύκλωσης με Α.Ι. – RoboStar (1ο Δ.Σ. Πολίχνης)

Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στην αποδοτικότερη διαλογή των απορριμμάτων της ανακύκλωσης στην πηγή, δηλαδή στους κάδους ανακύκλωσης.

Βίντεο με την παρουσίαση εργασίας στο τμήμα των επιδείξεων του συνεδρίου.

2. Προσομοιωτής σεισμών και σεισμογράφος – RoboStar (1ο Δ.Σ. Πολίχνης)

Πλατφόρμα παραγωγής σεισμών με σκοπό την μελέτη της στατικότητας κατασκευών με διαφορετικά δομικά και μηχανικά χαρακτηριστικά, καθώς και οπτικοποίησης των σεισμών με βάση το πλάτος των δονήσεων  σε χαρτί.

Βίντεο με την λειτουργία της κατασκευής.

3. Φυσικές Καταστροφές – Ανεμοστρόβιλος – RoboStarJr (1ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης και 4ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας )

4. Φυσικές Καταστροφές – Πλημμύρες – RoboStarJr (1ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης και 4ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας)

5. Φυσικές Καταστροφές – Σεισμός – RoboStarJr (1ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης και 4ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας)

6. Φυσικές Καταστροφές – Πυρκαγιές – RoboStarJr (1ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης και 4ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας)

 

pyr14 1 seismos 2 pyr17 seismos 7

 

 

About Χαράλαμπος Δουβλετής

avatar

Δάσκαλος Πληροφορικής στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης https://blogs.sch.gr/chdouvletis/