Διάκριση για 2 εργασίες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευσης 2023-2024

Το σχολείο μας συμμετείχε στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευσης 2023-2024 που διοργανώνει ο Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και φέτος είχε κεντρικό θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Στον διαγωνισμό αυτόν και οι δύο εργασίες ρομποτικής που υλοποιήθηκαν στον σχολείο μας διακρίθηκαν στην κατηγορία Δημοτικών Σχολείων.

Οι μαθητές της Ε και ΣΤ τάξης που συμμετείχαν και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια είναι:

Παπαδόπουλος Παναγιώτης
Τανούλης Θεμιστοκλής
Μαυρίδης Ιορδάνης
Ηλιάδης Σπύρος
Πολλαετίδου Ειρήνη
Παυλή Πολυξένη
Χάτζεβ Σοφία

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός:

Δουβλετής Χαράλαμπος, ΠΕ86 Πληροφορικής

Αναλυτικά οι εργασίες είναι:

1. Διαλογή ανακύκλωσης με A.I. (Τεχνητή Νοημοσύνη)

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην αποδοτικότερη διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, αναγνωρίζοντας τις συσκευασίες και κατατάσσοντάς τες σε ξεχωριστούς κάδους, ώστε να γίνει πιο εύκολα και γρήγορα η διαλογή στο εργοστάσιο.

Κατασκευάστηκε ένα νέου είδους κάδος ανακύκλωσης που, αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη και την οπτική αναγνώριση αντικειμένων, αναγνωρίζει τα πιο συνηθισμένα ανακυκλώσιμα υλικά (π.χ. πλαστικά μπουκάλια, χάρτινα κουτιά ροφημάτων) και τα ξεχωρίζει σε ξεχωριστούς κάδους, ενώ όλα τα υπόλοιπα υλικά συλλέγονται σε έναν τρίτο κάδο. Ο κάδος αυτός μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα και να έχει μεγαλύτερη απόδοση σε χώρους όπου τα απορρίμματα είναι κατά πλειοψηφία συγκεκριμένου είδους (π.χ. σχολεία, γήπεδα, γυμναστήρια, χώροι εκδηλώσεων κ.τ.λ.).

2. Προσομοιωτής σεισμών και σεισμογράφος

Η κατασκευή αποτελείται από μία επίπεδη επιφάνεια στην οποία έχουν προσαρτηθεί κινητήρες που ελέγχονται από ένα microbit και παράγουν δονήσεις με σκοπό την προσομοίωση σεισμών. Οι κινητήρες θα προκαλούν κατακόρυφες και οριζόντιες κινήσεις, ώστε να προσεγγίζουν όσο γίνεται περισσότερο τους πραγματικούς σεισμούς.

Οι μαθητές θα μπορούν να τοποθετούν κατασκευές πάνω στην επιφάνεια φτιαγμένες από καλαμάκια, χαρτί και άλλα υλικά χειροτεχνίας, με διαφορετικά σχήματα και συνδέσμους, με σκοπό την μελέτη της ανθεκτικότητάς τους στους σεισμούς.

Επιπλέον, στην επίπεδη επιφάνεια θα τοποθετηθεί και ένα microbit που, με τους αισθητήρες που διαθέτει, θα καταγράφει την ένταση των δονήσεων. Τις μετρήσεις που κάνει, τις στέλνει ασύρματα σε ένα άλλο microbit, το οποίο λαμβάνει και τις μετατρέπει σε κινήσεις ενός κινητήρα στον οποίο έχει στερεωθεί έναν μαρκαδόρος. Ο μαρκαδόρος σχηματίζει την κυματομορφή των δονήσεων πάνω σε ένα χαρτί.

Οι εργασίες αυτές παρουσιάστηκαν και στο 16ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής στο ΝΟΗΣΗΣ από την ίδια ομάδα μαθητών.

Ο 6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, επικεντρώθηκε τη φετινή χρονιά στην ευρύτερη Θεματική ενότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης, και έχει ως στόχο μέσω της συγγραφής ανοιχτού κώδικα και της χρήσης των ανοιχτών τεχνολογιών, μαθητές και εκπαιδευτικοί, να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε γίνουν δημιουργοί λύσεων και όχι απλοί καταναλωτές ψηφιακών υπηρεσιών.

Ο κύριος στόχος του διαγωνισμού είναι ο διαμοιρασμός της γνώσης ανάμεσα στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τα σχολεία και ευρύτερα στην κοινωνία.

Εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα, συμμετείχαν στον 6ο Διαγωνισμό με την πολύτιμη στήριξη των εκπαιδευτικών τους και πειραματίστηκαν μαθαίνοντας με Ανοιχτές Τεχνολογίες. Στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών δήλωσαν συμμετοχή πάνω από 2000 μαθητές και 360 εκπαιδευτικοί με 173 ομάδες από όλες τις περιφέρειες της χώρας ενώ σε 140 ομάδες μαθητών που συνέχισαν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού, χορηγήθηκε ο εξοπλισμός για να υλοποιήσουν το έργο τους.

About Χαράλαμπος Δουβλετής

avatar

Δάσκαλος Πληροφορικής στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης https://blogs.sch.gr/chdouvletis/